Sinterklaas, wie kent hem niet?

Cultuur en tradities: soms vergeten we dat voor ons vanzelfsprekende dingen voor anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Zoals het Sinterklaasfeest. Voor Nederlanders en Nederlandse kinderen een heel normaal iets, maar voor volwassenen en kinderen, die hier niet geboren zijn of nog niet zo lang wonen, is het vaak een bijzondere belevenis. Van pepernoten tot sinterklaasjournaal en van schoen zetten tot surprises. Binnen ons gezin ervaarde bijna iedereen het voor het eerst.

Erli en de kinderen hebben nooit Sinterklaas gevierd en ikzelf heb ook al jaren geen Sinterklaas meer gevierd. In Suriname vierden we wel ‘kinderdag’ op vijf december. Een dag waarop kinderen cadeautjes en lekkers krijgen en er lekker wordt gegeten. In essentie hetzelfde als Sinterklaas dus, maar dan zonder de man met de witte baard en de pieten.

We hebben kinderen in drie leeftijdscategorieën: een baby, een kleuter en een tienjarige. Nora krijgt er als baby natuurlijk niets van mee. Beide jongens hadden nooit eerder te maken gehad met Sinterklaas. Omdat de kinderen op school uitgebreid Sinterklaas vieren (van knutselwerkjes, pepernoten bakken en pietengym tot een daadwerkelijk bezoek van Sinterklaas aan de school), hebben we ervoor gekozen om thuis ook Sinterklaas te vieren en niet aan het Surinaamse concept kinderdag vast te houden.

Enzo werd als kleuter volledige opgezogen in het fenomeen. Jaeden bleek een ‘zwevende gelover’, wat zoveel wil zeggen dat hij weet hoe het werkelijk zit en zich dat op sommige momenten ook leek te beseffen, maar op andere momenten volledig in de heisa werd meegezogen of daar misschien zelfs wel bewust voor koos. Volgend jaar zal dat wel anders zijn en zal hij aan de ‘niet-gelovers’-kant staan, maar dit jaar hebben we nog kunnen genieten van zijn heerlijke, kinderlijke naïviteit.

In Jaeden zijn groep moesten ze voor het eerst surprises maken met gedichten. De uitleg daarbij naar Enzo was natuurlijk dat zij Sinterklaas zo helpen. Een volkomen logische uitleg voor hem. Aangezien Jaeden ontzettend van knutselen houdt, was het maken van de surprise geen probleem. Het idee erachter was wat moeilijker te begrijpen, want wat is een surprise nou eigenlijk? Maar met een beetje hulp van deze mama heeft hij een mooie surprise-kat gemaakt met bijbehorend gedichtje, met als resultaat een blij klasgenootje en een blije Jaeden. De surprise, die hij zelf kreeg, zorgde voor enige hilariteit: de ervaring om in ‘ontbijtkoek-poep’ te grijpen en te zoeken naar het cadeautje, is er eentje, die ik elk kind gun en die Jaeden in elk geval nooit zal vergeten!

Enzo op zijn beurt heeft genoten van alle aspecten, die het Sinterklaasfeest met zich meebracht. Het pepernoten bakken op school (”mama, je mag er wel drie proeven!”), het bezoek aan de Sinterklaas-drive-thru op Erli zijn werk (jaja, mensen zijn creatief in coronatijd), het schoenzetten (”Mama, ik heb een cadeautje en ozosnel heeft de appel opgegeten!”) en het bellen met Sinterklaas (”Enzo, Sinterklaas vindt het niet zo leuk als jij cadeautjes kapot maakt..” ”Sorry Sinterklaas!”), zijn bovendien momenten waar ik zelf van genoten heb, omdat hij er zo van genoot. Om nog niet te spreken over pakjesavond zelf, want de kinderen konden hun ogen niet geloven toen opa en oma met een zak met cadeautjes naar boven kwamen. De ‘dankjewel Sinterklaas’-uitroep na het uitpakken van de cadeautjes was misschien zelfs wel in Suriname te horen.

Voor Erli was deze periode leuk en soms wat ongemakkelijk. Leuk vooral, omdat hij zijn kinderen zo heeft zien genieten. Ongemakkelijk soms ook, omdat het ook voor hem de eerste keer was. Waar ik alles ‘begrijp’, omdat ik er mee opgegroeid ben, is het voor hem natuurlijk niet vanzelfsprekend. Want hoe gedraag je je bijvoorbeeld als je in de auto zit en Sinterklaas en Piet komen met je kletsen, wetende dat het je collega’s zijn? Hoe reageer je, wat zeg je en hoe ga je mee in het enthousiasme van je kinderen, terwijl je dat zelf nooit ervaren hebt? Hij zal daarin met de kinderen meegroeien, maar deze eerste keer ging het al super goed.

Sinterklaas is inmiddels terug naar Spanje, dus wij gaan ook weer terug naar de orde van de dag. Al staat het volgende feest alweer voor de deur. Zonder cadeautjes of man met baard, maar met boom, versieringen en lichtjes: laat Kerst maar komen!

Een gedachte over “Sinterklaas, wie kent hem niet?

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑